Eerste editie NK Pumptrack in Roosendaal

In samenwerking met WielerExperience Roosendaal en de KNWU organiseert pumptrack.nl voor het het eerst in de historie van de sport een officieel Open Nederlands Kampioenschap Pumptrack.

Het eerste NK Pumptrack vindt plaats op zondag 25 augustus 2019 bij ons op de WielerExperience. Hier ligt de grootste asfalt pumptrack van de wereld.

Pumptrack?

Deze nieuwe urban fietsdiscipline kan gezien worden als de basis voor alle fietsdisciplines. Het gaat bij pumptrack om 100% fietsbeheersing. Door het verplaatsen van je lichaamsgewicht en een perfecte timing wordt er snelheid gegenereerd, er mag dan ook niet getrapt worden. Een pumptrackparcours is een kruising tussen een fietscrossbaan en een skatepark. Het is een achtbaan voor alles op wielen. Bulten en bochten volgen elkaar ritmisch op.

Iedereen met een fiets kan meedoen. Je mag zelf kiezen welke fiets jou het beste lijkt: een MTB, BMX of misschien wel een racefiets. De minimale wielmaat is 20inch.

Sportstimulering en beweging

“De KNWU wil graag in elk dorp/elke wijk een pumptrack zien, zodat kinderen vanaf zeer jonge leeftijd spelenderwijs stuur- en fietsvaardigheden kunnen aanleren, met o.a. loopfietsjes, skateboards, skeelers, BMX-fietsen en mountainbikes. Deze vaardigheden kunnen kinderen ook toepassen in het dagelijks verkeer, waarmee hun veiligheid wordt vergroot”, aldus Marjanne Steenhuis van de KNWU.

“De pumptrack parcoursen zijn een logisch vervolg voor de enthousiaste jeugd om zich verder te ontwikkelen in de (fiets)sport. Pumptrack is een prima start en ‘motor’ voor de andere disciplines binnen de KNWU zoals BMX, MTB en zelfs wielrennen. Vaardigheden die daar geleerd worden nemen sporters de rest van hun leven mee. Ook als zij op latere leeftijd op de gewone fiets recreatief hun rondjes rijden.”

Joost Wichman van pumptrack.nl: “Wij zien de pumptrack als dé oplossing voor een van de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken van deze tijd: kinderen en tieners bewegen te weinig, zitten te veel binnen en ouders zoeken een veilige plek waar ze samen op een laagdrempelige manier kunnen sporten. De pumptrack combineert de voordelen van een fietscrossbaan én een skatepark. Een pumptrack geeft ze de prikkel, de uitdaging én de kick om weer in beweging te komen en te blijven. Op pumptracks kan de jeugd met o.a. loopfietsen, skeelers, skateboards en fietsen op een laagdrempelige, leuke manier de basis fietsvaardigheden aanleren.”

Wedstrijdklassen

Het NK Pumptrack is toegankelijk voor alle nationaliteiten. Maar let op! Alleen de Nederlanders maken kans op het állereerste officiële rood-wit-blauwe shirtje.

Tijdens het eerste officiële NK Pumptrack zal er in de volgende leeftijdsklassen gestreden worden om de nationale truien:

Bike klasse 1: Kids 5 tot en met 8 jaar (jongens en meisjes gemengd)

Bike klasse 2: Youngsters 9 tot en met 12 jaar (jongens en meisjes gemengd)

Bike klasse 3: Girls 13 tot en met 15

Bike klasse 4: Boys 13 tot en met 15

Bike klasse 5: Girls Pro 16+

Bike klasse 6: Men Pro 16+

Bike klasse 7: Masters 30+ (gemengd)

Naast de bovengenoemde ‘bike klassen’ zal er tevens een ‘boardklasse’ verreden worden. Hierin kan iedereen met een skate- of longboard deelnemen. Deze klasse is dit jaar nog geen officiële kampioensklasse:

  • Boardklasse 1: Girls alles leeftijden
  • Boardklasse 2: Boys alles leeftijden

Tijdschema (onder voorbehoud)

  • 10:00 – 12:00 Inschrijving (voorinschrijving mogelijk via MijnKNWU)
  • 10:00 – 12:00 Training
  • 13:00 – 14:30 Kwalificatie runs
  • 15:00 – 16:30 Super Finale runs, aansluitend prijsuitreiking

Inschrijving

Voorinschrijving kan via MijnKNWU. Op de dag zelf kan ook in geschreven worden.
Meer informatie over het evenement kan gevonden worden op www.pumptrack.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy