Terug

Roosendaal toont ambitie met binnenhalen ZLM Tour

De ZLM Tour zal op zaterdag 10 juni starten én finishen in gemeente Roosendaal. De wederzijdse intentie is er om dat eveneens in 2024 en 2025 te doen. Gemeente Roosendaal toont hiermee haar ambities om de komende jaren meer topsport te faciliteren in de gemeente.

Tijdens de etappe wordt Zeeland voor de derde dag deze ZLM Tour aangedaan met onder andere de Oesterdam.

Al vele jaren is de ZLM Tour dé ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. In het verleden wisten onder andere Mark Cavendish, Marcel Kittel, André Greipel en Dylan Groenewegen al etappezeges te behalen in de ZLM Tour. Enkele weken later boekten zij vervolgens ook etappezeges in de Tour de France.
In 2022 was het de upcoming man van Jumbo-Visma, Olav Kooij, die met drie etappezeges ook het eindklassement naar zijn hand zette. Bij de editie van 2023 zal Kooij het in elk geval op moeten nemen tegen niemand minder dan Mark Cavendish, die in voorbereiding is op de Tour de France.

Roosendaal associeert zich met topsport
“Gemeente Roosendaal heeft in haar beleid opgenomen dat we topsportfaciliteiten en -evenementen naar Roosendaal en de regio willen halen. De ZLM Tour is een eerste evenement wat voldoet aan deze ambitie”, legt wethouder Sanneke Vermeulen uit: “We hebben de intentie om deze samenwerking voor drie jaar aan te gaan. Voor 2023 is de besluitvorming en de financiering helemaal rond; voor de jaren 2024 en 2025 zetten we dit de komende tijd verder in gang”.

Start op de WielerExperience, Zeeuwse passage en finish in Roosendaal-West
WielerExperience Roosendaal vormt het decor voor de start van de zaterdagetappe. Deze locatie biedt alle faciliteiten op gebied van wielersport, zoals een kilometerlange asfaltbaan, een pumptrack, MTB-trail en Dirt Jump. Hier vandaan vertrekt de koers geneutraliseerd voor een grote ronde rondom Roosendaal via onder meer gemeenten Steenbergen, Tholen en Reimerswaal. Met de passage tussen Tholen en Reimerswaal moet de Oesterdam beslecht worden. Provincie Zeeland krijgt zodoende een derde dag koers in de ZLM Tour. Daarna komt het peloton via Woensdrecht terug naar Roosendaal voor een aantal lokale rondes door Roosendaal-West, over een gedeelte van het parcours van de Draai van de Kaai, over de Borchwerf en langs de Nieuwe Roosendaalse Vliet. Gefinisht wordt er op de Jan Vermeerlaan, die speciaal voor de wielersport wordt vrijgemaakt van verkeersobstakels.
“We zijn heel blij met een gemeente die zoveel vertrouwen heeft in ons evenement. Roosendaal grijpt de ZLM Tour echt aan om zich te profileren met inspirerende topsport en daar leent de ZLM Tour zich uitstekend voor”, aldus organisator Joost van Wijngaarden.

De ZLM Tour 2023 start woensdagavond 7 juni met een proloog in Heinkenszand. Ook op de tweede dag vorm de provincie Zeeland het strijdtoneel van de etappewedstrijd. Die dag wordt een klassieke rit door Midden-Zeeland afgewerkt tussen Westkapelle en ’s-Heerenhoek. In het weekend is het dus in Noord-Brabant te doen met op zaterdag start en finish in Roosendaal en zondag in Oosterhout. Het traject voor de etappe van vrijdag wordt op een later moment nog bekend gemaakt.

Foto: Peter van Rooij | Bericht gedeeld vanuit ZLMtour.nl

wielerexperienceroosendaal
wielerexperienceroosendaal